Blog

Jaké účinky má chůze na zdraví

Zkoušeli jste někdy změřit, jakou vzdálenost denně ujdete nebo kolik kroků uděláte? Říká se, že pro udržení váhy a zachování fyzické kondice by mělo stačit kolem 5000 kroků, na hubnutí se pak doporučuje 10 000 kroků. Jak to tedy ve skutečnosti je a proč je chůze tak zdravá?

Krokoměr nebo chytré hodinky

Prvním krokem, který byste měli udělat, pokud chcete začít pravidelně chodit, je zajistit si měření kroků. V některých případech k tomu poslouží i aplikace krokoměru v telefonu. Pokud však chcete chodit na procházky bez telefonu nebo tuto funkci váš telefon nepodporuje, pořiďte si krokoměr na pás nebo chytré hodinky.

Sportovní vybavení

Investujte také do sportovního vybavení. Na chůzi, stejně jako na běh, potřebujete hlavně kvalitní obuv. Vyberte si takové boty, ve kterých bude vaše chůze příjemná, a to i na tvrdém povrchu. Pořiďte si také barevné legíny, případně dámské legíny s vysokým pasem. V létě rozhodně oceníte dámské biker kraťasy, které se dají kombinovat i s elegantním stylem oblékání.

Chůze na hubnutí

Výzkumy je potvrzeno, že pro zdraví postačí denně okolo 5000 kroků. Pro hubnutí je pak potřeba toto číslo zdvojnásobit. Pokud budete denně chodit alespoň 10 000 kroků, věřte, že výsledky se brzy dostaví. Již po měsíci pravidelného chození si všimnete prvních změn.

Fyzická kondice

Chůze je tím nejlepším sportem, který můžete pro své zdraví udělat. Nejenže přijdete na jiné myšlenky, vyčistíte si hlavu, ale také strávíte příjemný čas v přírodě. Choďte pravidelně do parku, do lesa nebo si udělejte výšlap po okolí. Díky fyzické kondici už se nezadýcháte při chůzi do schodů a doběhnutí autobusu pro vás také nebude problém.

Pocit štěstí

Aktivní život ve vás probudí hormony štěstí endorfiny. Sami si všimněte, že pokud vás něco trápí a máte starosti, velmi rychle to vyřeší pohyb. Nemusíte chodit denně ani stejné trasy, můžete objevovat místa, o kterých jste ani nevěděli, že jsou blízko vašeho bydliště. Objevujte nové a zažívejte se svými přáteli, rodinou nebo partnerem příjemné chvíle na procházce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *